Vineri | 17 iunie 2022 19:00

Rugăciunea - cale a dialogului omului cu Dumnezeu

În seara zile de vineri, 17 iunie 2022, de la orele 19, în sala festivă de la Catedrala veche, în cadrul întâlnirilor denumite „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche" a avut loc conferința cu titlul „Rugăciunea - cale a dialogului omului cu Dumnezeu” susținută de Pr. conf. univ. dr. Lucian Farcașiu profesor de Liturgică la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

După introducerea făcută de Pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, președintele Asociației „Calea Mântuirii” care alături de parohie sprijină organizarea serilor duhovnicești, părintele Lucian Farcașiu a explicat că rugăciunea nu este un simplu dialog cum se înțelege aceasta între oameni, ci este cale a unirii omului cu Dumnezeu. Rostul rugăciunii fiind și acela de a ne îndumnezei și astfel nu mai suntem într-un dialog exterior cu Dumnezeu ci într-o relație internă de comuniune care presupune unirea zidirii cu Ziditorul.

În prima parte a prezentării au fost arătate câteva aspecte de factură teologică și duhovnicească stabilind câteva noțiuni fundamentale în ceea ce privește rugăciunea. Rugăciunea a fost definită de Părintele Lucian ca și vorbire și cale a unirii omului cu Dumnezeu. Aceasta este una din modalitățile unirii omului cu Dumnezeu alături de alte căi precum ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, cea mai deplină aici pe pământ fiind Împărtășirea cu Hristos.

În continuare părintele a arătat câteva modele semnificative de rugăciune din Vechiul și Noul Testament, arătând cât de mult poate să folosească rugăciunea făcută din credință și inimă dreaptă. Primul aspect exemplificat este posibilitatea schimbării planului lui Dumnezeu cu viața noastră, urmat apoi de exemplul rugăciunii de pocăință, reîntâlnirea omului cu Dumnezeu din perspectiva omului căzut care are nădejdea în Acesta. Din Noul Testament sunt arătate condițiile și aspectele externe și interne necesare de respectat pentru a ne ruga, modelul desăvârșit al rugăciunii dat de Hristos, completând cu repere ale rugăciunii pe care ni le oferă în paginile Sfintei Scripturi.

În partea a doua a cuvântului Părintele Lucian Farcașiu a arătat practic cum se săvârșește rugăciunea, modurile în care ne putem ruga lui Dumnezeu, felurile ei, roadele rugăciunii în viața credinciosului, rolul izbăvitor și mijlocitor al rugăciunii și modalități de a ne ruga cu rost și cu folos înspre unirea cu Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre.

La finalul conferinței, Părintele Lucian a răspuns la numeroasele întrebări puse de credincioșii prezenți, iar Părintele Ioan Tulcan, a mulțumit în numele tuturor, Părintelui Lucian Farcașiu pentru deosebit de bogata prezentare practică a rugăciunii, aducând astfel călăuzire și îndrumare pentru calea unirii noastre cu Dumnezeu.

Galerie foto