Ziarul CALEA MÂNTUIRII

Săptămânal editat de Centrul de Studii Teologice-Istorice şi de Prognoză Pastoral-Misionară al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Arad.

Redactor fondator (1935): Preot Ilarion V. Felea.

Apare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului

În perioada pe care o parcurgem e destul de dificil să mai putem discerne între realitate și ficțiune, între adevăr și minciună, deoarece aceste categorii cu care operăm rațional, în societate sunt amestecate în foarte mare măsură.

Întotdeauna ar trebui să se pornească de la realitate …

Cititi mai departe

Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea, că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos, Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică.

Cititi mai departe

Viața veșnică a oricărui creștin începe aici pe pământ și devine un scop în sine al întregii sale existențe. În realizarea acestui scop Biserica oferă membrilor ei mijloacele necesare. Sfintele Taine sunt moduri concrete prin care primim harului lui Dumnezeu necesar vieții noastre duhovnicești.

Cititi mai departe

Botezul generează omul nou, renăscut la o viață nouă prin spălarea sacră de la Botez. Cu acest prilej are loc un eveniment, o transformare radicală, analogă celei care se adeverește în legătură cu darurile sfințite din cadrul Sfintei Liturghii. Este vorba de un realism absolut, existențial: omul este schimbat prin Sfintele Taine

Cititi mai departe

Tema propusă se situează în domeniul spiritualității ortodoxe răsăritene, mai precis, în cel al misticii. Ca disciplină teologică Mistica este relativ nouă, însă ca realitate trăită în sânul Bisericii ea este experiența însăși a creștinismului.

Asupra a ceea ce reprezintă inima, și curăția inimii în tradiția patristică răsăriteană, ne vom opri în rândurile care urmează.

Cititi mai departe