
În seara zilei de 25 mai 2018, părintele lector dr. Adrian Murg de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a susținut o conferință cu tema „Religie și magie. Confuzii și delimitări” în cadrul „Serilor duhovnicești de la Catedrala Veche”, organizate de către Asociația „Calea Mântuirii” a Parohiei Ortodoxe Arad-centru.
Îndată după rostirea rugăciunii, părintele profesor dr. Ioan Tulcan, a prezentat în fața auditorului câteva coordonate ale tematicii, deosebit de actuală.
În debutul conferinței sale, părintele Adrian Murg a mulțumit organizatorilor pentru invitație, felicitându-i pe cei prezenți pentru derularea acestui frumos proiect catehetic.
Prezentarea a început cu explicarea termenului de magie și de mag pornind de la înțelesurile antice și până la cele de astăzi, părintele oferind exemple din Sfânta Scriptură și istorie.
A urmat apoi prezentarea magiei și vrăjitoriei ca practici interzise chiar și la păgâni în perioadele antice și medievale. Ambiguitatea noțiunii de magie făcea de multe ori ca acuzațiile de practică magică să fie exploatate fi în beneficiul fie în detrimentul celui în cauză. Aceste practici sunt întotdeauna utilizate și astăzi ca și odinioară, pentru obținerea anumitor beneficii ca putere, dragoste, frumusețe, sănătate, protecție, victorie și cunoaștere.
Părintele a prezentat în continuare concepția biblică și creștină despre magie cu exemple din Vechiul Testament și Noul Testament. Partea întunecată și malefică a magiei este afirmată clar în paginile Sfintei Scripturi aceste practici fiind categoric interzise, fiind ilicite și nepermise. Aceste practici magice sunt puse în legătură directă cu altele două, anume proorocia mincinoasă și idolatria.
Magia și vrăjitoria erau ceva des întâlnit în perioada Mântuitorului, El însuși fiind acuzat de astfel de practici. Părintele a explicat mai departe care este deosebirea între minunile Mântuitorului și practicile magice.
Deși progresul cunoașterii și cel tehnologic a luat un avânt uimitor, astăzi aceste practici magice și vrăjitorești sunt tot mai mult căutate, oamenii apelând la ele pentru diferite beneficii mai mult sau mai puțin importante.
Spre deosebire de practicile magice religia creștină ne pregătește pentru viața de veci și deci scopul nu este să obținem niște beneficii materiale, temporare și efemere. Dumnezeu ne privește în perspectiva veșniciei care ne așteaptă și dacă privim și noi lucrurile în felul acesta ca pregătire a noastră pentru Rai, Dumnezeu se îngrijește de noi și dăruiește fiecăruia tot ce îi trebuie pentru mântuire, darurile Duhului Sfânt care aduc bucurie în viața noastră, iar dacă aceste daruri ne lipsesc orice vom încerca să punem în loc nu va putea să umple golul din sufletul nostru precum plinătatea vieții religioase autentice.
În final Părintele Murg a îndemnat pe toți credincioșii prezenți la conferință să fie tari în credință și să nu caute aceste practici magice pentru a pierde harul lui Dumnezeu pentru niște beneficii mărunte.
După încheierea prezentării a urmat o sesiune de dialog cu cei prezenți, părintele Ioan Tulcan mulțumind, la final, invitatului și credincioșilor, pentru frumoasa întâlnire.