Vineri | 13 mai 2022 19:00

În seara zilei de vineri, 13 mai 2022, la orele 19, în cadrul întâlnirilor denumite „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche" a avut loc conferința cu titlul „Necesitatea și roadele rugăciunii pentru omul contemporan”, susținută de Pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan.

Necesitatea şi roadele rugăciunii pentru omul contemporan

Părintele a început cu prezentarea stării actuale a societății unde mulți oameni se adâncesc în păcate ajungând însingurați, să aibă tot felul de frici, de tulburări anxioase, de neliniști și stări depresive, în goana după cele materiale, până la culmea căderii renunțarea la viața care este dar a lui Dumnezeu.

Părintele profesor a explicat în continuare că rugăciunea este convorbire cu Dumnezeu, dialogul și permanenta legătură cu Acesta. A adus apoi argumente pentru necesitatea rugăciunii din Vechiul și Noul Testament, din Sfinții Părinți și imnografia liturgică a Bisericii. Părintele a explicat cele patru feluri ale rugăciunii: de laudă, de cerere, de mulțumire și de mijlocire. Au fost date exemple de rugăciune începând cu rugăciunea „Tatăl nostru” și până la rugăciunea neîncetată facilitată de rugăciunea lui Iisus sau rugăciunea inimii.

În continuare a fost accentuată necesitatea rugăciunii pentru credincioșii de astăzi, iar apoi arătate roadele ei în viața omului. În opoziție cu starea celor care caută cele materiale rugăciunea aduce în viața celui care se roagă pace, bucurie, nădejde, vindecare de boli sufletești și trupești, iar rugăciunea pentru aproapele izvorăște dragostea.

În finalul conferinței credincioșii prezenți au pus întrebări legate de tema deosebit de cuprinzătoare, părintele răspunzând cu exemple și îndemnuri de rugăciune.

Galerie foto