Vineri | 22 februarie 2019 18:00

FOAMEA ŞI SETEA DUPĂ DUMNEZEU A OMULUI CONTEMPORAN

Vineri, 22 februarie 2019, de la ora 18, a avut loc cea de-a XXXI-a întâlnire din seria de conferințe lunare, denumite „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche”. Părintele prof. univ. dr.  Ioan Tulcan a prezentat tema „Foamea și setea după Dumnezeu a omului contemporan”.

Părintele Ioan Tulcan a început cu evidențierea importanței și necesității apropierii și a legăturii noastre cu Dumnezeu, care se concretizează ca o foame și o sete spirituală a sufletului, asemănătoare cu necesitățile trupești, dar de o importanță mult mai mare. Prezentarea a cuprins o abordare teologică, cât și una duhovnicească. Au fost trasate premisele foamei și setei după Dumnezeu a omului, arătând că în fiecare dintre noi există o nevoie de Dumnezeu, pe care ne-o manifestăm și însușim în mod diferit. Apoi s-au adus argumente din Sfânta Scriptură pornind de la ispitirea din pustiul Carantaniei, Hristos Pâinea vieții și Apa cea vie descoperită femei cananeence la Fântâna lui Iacob. Potolirea necesităților sufletului se face prin dialog cu Dumnezeu, rugăciune, lecturarea și meditarea Cuvântului lui Dumnezeu revelat și prin Sfintele Taine ale Bisericii. Dacă trupul nu poate trăi fără apă și pâine, așa se cuvine să simțim foamea și setea după Dumnezeu potolind-o cât mai des, mai ales prin spovedanie și împărtășire cu Trupul și Sângele lui Hristos. S-au adus mai apoi în atenție contrafacerile foamei și setei după Dumnezeu, punându-se în evidență toate opreliștile omului contemporan, oferindu-se sfaturi pentru depășirea impasurilor în căutarea și apropierea de Dumnezeu, mai ales prin reflectare personală asupra sinelui, a relației cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni.      

La sfârșitul prelegerii, s-a inițiat, ca de obicei,  un dialog cu credincioșii prezenți, care au pus mai multe întrebări referitoare la cele prezentate si au cerut sfaturi pentru parcurgerea cu folos duhovnicesc a postului care urmează.

Galerie foto