29 ianuarie 2016

Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche

Educatia crestina in pedagogia Sfintilor Parinti

   Vineri, 29 ianuarie, a avut loc cea de-a cincea editie a seriei de conferinte cu numele “Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche”, in sala de cor a Parohiei Arad-Centru. Invitatul acestei editii a fost parintele arhimandrit conf.univ.dr. Teofan Mada, care a conferentiat despre educatia crestina in pedagogia Sfintilor Parinti, tema aleasa si tinand cont de sarbatoarea din 30 ianuarie, cea a Sfintilor Trei Ierarhi – Ioan Gura de Aur, Grigorie Teologul si Vasile cel Mare.

   Pentru inceput, parintele Ioan Tulcan a facut o scurta reliefare a personalitatii parintelui arhim. Teofan Mada. Astfel, parintele Mada a urmat studii de teologie la Sibiu, apoi si in strainatate, in Anglia, Germania si Grecia, pe parcursul mai multor ani. Este doctor in Teologie Morala, iar din 2014 este conferentiar universitar la Facultatea de Teologie din Arad. De asemenea, din 2013 este vicar eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, fiind implicat in numeroase proiecte teologice si culturale.

   La inceputul prelegerii sale, parintele arhimandrit a prezentat si comentat cateva definitii ale educatiei, prezente in scrierilor unor Sfinti Parinti. Am retinut mai intai ca nu este arta mai mare decat educatia, cum spunea Sfantul Ioan Gura de Aur. Grigorie Teologul defineste educatia ca fiind nobila, iar imparatul Vasile Macedoneanul aseamana educatia cu lumina soarelui; este lumina sau puterea care da viata si armonie minitii si sufletului. Referindu-se la beneficiile educatie, Fotie cel Mare spune ca, pentru cel in varsta, educatia este cel mai bun baston al vietii.

   Sfintii Parinti au tinut cont si de conditia copiilor, psihopedagogia propusa fiind de mare insemnatate. Sfantul Vasile cel Mare considera ca sunt trei etape ale maturizarii educative, in functie de varsta si caracteristicile psihologice ale copilului. Sfantul Ioan Gura de Aur este primul Parinte care da exemplu cum ar trebui citite textele biblice pentru copii si este cel care pune accent pe influenta mediului asupra educatiei copilului. Acesta recomanda citirea istorisirilor Genezei pentru copii mai mici, apoi, in analogie cu varsta copilului, sa i se citeasca texte care sa trezeasca in el frica de Dumnezeu. Desigur, frica este una calda, nu ceva de care copilul sa se sperie, este “ inceputul intelepciunii”. Parintele Mada spune ca frica tine de reverenta noastra in fata lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este universala, adresata tuturor, insa El asteapta si deschiderea noastra pentru a invata cuvantul Adevarului. De asemenea, mediul in care traieste familia il poate influenta atat pozitiv, dar si negativ pe copil. Sfantul Ioan spune ca una din caracteristicile copilariei este plasticitatea, care poate sa favorizeze sistemul educativ. Tot el este cel care defineste tineretea ca fiind greu de stapanit, lesne inselata, o realitate care cade repede si are nevoie de un puternic frau, de coordonare, dincolo de relatia de iubire si incredere din partea parintilor.

   Scopul educatiei are la baza conceptia Sfantului Apostol Pavel, care spunea catre Efeseni “ Cresteti-i pe copii in invatatura si certarea Domnului”. Acesta conceptie este precum un far calauzitor in toata pedagogia patristica. Sfantul Vasile cel Mare spunea ca nu poate exista cunoastere, fara invatatura. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie invatat, ca sa il poti cunoaste, iar apoi trebuie implinit. Sfantul Ioan Gura de Aur indemna parinti sa creasca “ atleti ai lui Hristos” , sa-i invete de la prima varsta sa fie evlaviosi si credinciosi, nu doar in casa, ci si in societate.

   Deci, educatia propovaduita de Sfintii Parinti este centrata spre Hristos, nu inseamna numai asumarea culturii clasice, ci cunoasterea invataturii lui Iisus Hristos. Asa si noi, cei de azi, sa invatam ca Iisus Hristos trebuie sa fie in centrul educatiei copiilor nostri. Pedagogia rezultata din textele Sfintilor Parinti este o pedagogie care urca la cer, pentru Cer, este una vindecatoare. Dupa cum spunea parintele Teofan “ Sfintii Trei Ierarhi au reuşit în spaţiul educaţiei tinerilor să traseze drumuri sigure premergătoare şi să se distingă ca Pedagogi mari şi neasemuiţi”.

   In a doua parte a conferintei s-a initiat obisnuitul dialog cu credinciosii prezenti in sala.  In corelatie cu tema prezentata, parintele Teofan Mada a raspuns la subiectele din intrebarile credinciosilor: intelegerea libertatii, mai ales in lumea secularizata de azi, si implicatia asupra educatiei; cum sa inteleaga copiii frica de Dumnezeu; despre tinerii de azi si cultura “mall-ului”; aspecte concrete in educatia acestor tineri; implicarea rudelor si a credinciosilor din parohii in ajutorul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si altele. In raspunsurile date, parintele a reusit sa imbine armonios atat aspectele teologice, morale, dar si cele practice, din bogata sa activitate sociala si multi-culturala, in tara si in strainatate.

   Cu siguranta, tema aleasa , dar si personalitatea duhovniceasca a parintelui arhim. Teofan Mada au ajutat la reusita acestui eveniment, fapt reflectat si in numarul mare de credinciosi prezenti, precum si in bogatul dialog initiat. Nadajduim sa continuam pe acelasi coordonate si la editiile urmatoare ale “Serilor duhovnicesti” , spre folosul tuturor celor prezenti sau implicati.

Galerie foto