22 aprilie 2016

Despre parintele Arsenie Boca, la „Serile duhovnicesti”

    Vineri, 22 aprilie, a avut loc in sala de cor a Parohiei Arad-Centru cea de-a opta editie a conferintelor “Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche”. Invitat a fost parintele conf.univ.dr. Vasile Vlad, care a prezentat tema: Aspecte din viata si invatatura duhovniceasca a parintelui Arsenie Boca.

   Parintele Vlad este preot paroh in Deva si conferentiar la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Ilarion Felea" din Arad, cursuri de Teologie Morala si Spiritualitate crestina. Este autorul mai multor studii si carti teologice, precum si participant la numeroase conferinte de profil, la unele dintre acestea alegand sa vorbeasca tot despre viata si invatatura parintelui Arsenie Boca.

    Pentru inceput, parintele Vlad a prezentat cateva motive pentru care este dificil de vorbit despre parintele Arsenie Boca, considerat ca fiind cea mai complexa personalitate duhovniceasca a veacului XX. Este greu, in primul rand , pentru ca atunci cand esti langa aura care s-a tesut in jurul sau, ai impresia ca esti langa o icoana, iar o icoana ascunde si o anumita taina duhovniceasca mai profunda prin ceea spre ce trimite dincolo de ea. Putem spune ca si parintele Arsenie este ca o icoana sfanta,  iar ceea ce stim, ce s-a scris, ce s-a vazut, este prea putin, iar parintele este mult mai adanc si mai complex, in ceea ce reprezinta taina lui Dumnezeu in apropierea sa.

    Un alt impediment in prezentarea obiectiva a personalitatii duhovnicesti a parintelui Arsenie este evlavia celor din jur, uneori fara dreapta masura, alimentata de o literatura fara precedent tesuta in jurul parintelui Arsenie Boca. Evlavia poporului merge pana acolo incat  nimeni nu-si ingaduie sa analizeze critic ceea ce se refera la parintele Arsenie si la faptele sale minunate. De fapt, lucrarile sale  manuscrise, cele socotite autentice si aproape filocalice, sunt doar trei: “Cararea imparatiei”, “Cuvinte vii” si “Ingerul cu cadelnita de aur” (din care doar o parte sunt manuscrise ale parintelui Arsenie). Majoritatea celorlalte carti despre parintele Boca preiau anumite teme din scrierile sale,  numite “capete” (despre smerenie, despre necazuri etc.), care sunt rupte din context, iar cand citesti o anumita lucrare te intrebi daca parintele este ortodox sau eretic. Parintele Vlad a si dat un exemplu despre consecintele ereditatii in genele copiilor, care ar putea prelua pacatele parintilor. Insa parintele Arsenie spune, de fapt, ca legea lui Dumnezeu este peste legile noastre, Iisus Hristos fiind cauza primara care configureaza viata in toate particularitatile sale. Parintele Vlad a afirmat, cu toata responsabilitatea, ca foarte multe dintre aceste carti apartin unor oameni inadecvati teologic , care, scriind despre faptele parintelui Boca, nu fac decat sa-l reduca pe acesta la masurile mintii lor.

    In partea a doua a alocutiunii, parintele Vasile Vlad a creionat cateva lucruri selective despre chipul parintelui Arsenie si despre felul in care ar trebui sa ne apropiem de invatatura acestuia. Parintele Arsenie are o teologie de inalta tinuta duhovniceasca si academica, asa cum afirma multi teologi de seama. Acesta scria cu o densitate teologica de exceptie, cu idei limpezite pana la esenta. Parintele nu vorbea doar ca un om scolit, ci vorbea cu o teologie care ii coborase deja in inima, o teologie acoperita cu rugaciune multa. De altfel, parintele Arsenie a fost un isihast, a fost un om al rugaciunii neincetate, practicand rugaciunea lui Iisus, rugaciunea inimii. O alta contributie duhovniceasca mentionata este cea de traducere a textelor Filocaliei in limba romana. Parintele Arsenie Boca a fost cel care a mers la Athos si a adus primele manuscrise filocalice, iar impreuna cu parintele Dumitru Staniloae au initiat traducerea Filocaliei in limba romana, demers finalizat apoi de parintele Staniloae.

    In ciuda modului in care este prezentat chipul parintelui Arsenie Boca in numeroasele carti, acesta nu a facut un spectacol din Hristos, din cunoasterea celor duhovnicesti, din cunoasterea tainei celuilat,  iar cei care gasesc motiv de spectacol in faptele parintelui, nu fac altceva decat sa-l ascunda pe acesta, decat sa nu dezvaluie chipul de sfant al sau. De altfel, prezenta parintelui Vlad la conferinta noastra are loc la numai cateva zile de la prima sedinta de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale, care cerceteaza viata si activitatea parintelui Arsenie Boca si urmeaza sa gaseasca principalele dovezi ale sfinteniei. Parintele Vlad este unul din membri acestei comisii, condusa de IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, PS Daniil, Episcopul Daciei Felix si PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei. La finalizarea cercetarii, concluziile vor fi prezentate Sinodului Bisericii, care va lua sau nu decizia canonizarii parintelui Arsenie Boca, considerat deja un sfant al zilelor noastre de catre multi credinciosi.

    La finalul conferintei, parintele Vasile Vlad a raspuns cu amabilitate si obiectivitate numeroaselor intrebari ale credinciosilor din public, pe marginea interesantei teme prezentate, fiind completat si de interventiile parintelui vicar Teofan Mada si ale parintelui decan Ioan Tulcan.

Galerie foto