23 noiembrie 2017

Serile Duhovnicești de la Catedrala Veche

Caracteristicile mărturisirii credinței ortodoxe în anii comunismului și în lumea de astăzi

În seara zilei de joi, 23 noiembrie 2017, invitatul celei de-a 22-a seri duhovnicești organizate de către Asociația Ortodoxă ,,Calea Mântuirii” la Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru, a fost Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Aflându-ne în Anul comemorativ dedicat Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului, Preasfinția Sa a susținut conferința cu titlul: ,,Caracteristicile mărturisirii credinței ortodoxe în anii comunismului și în lumea de azi”.

Pe lângă sublinierea caracteristicilor principale de mărturisire a credinței ortodoxe în acea vreme, Ierarhul a făcut apel la textele scripturistice care întăresc aceste mărturii: dragostea, speranța, răbdarea, curajul. De asemenea, Preasfințitul Emilian a prezentat ascultătorilor câteva crâmpeie din viața și suferințele celor care au fost mărturisitori ai credinței în vremea comunismului, în special a  monahilor și monahiilor din câteva mănăstiri importante din Moldova, pe care i-a cunoscut personal și cu care a avut purtat nenumărate dialoguri. Mare parte dintre aceste mărturii pot fi găsite în lucrarea Preasfinției Sale, intitulată: ,,Între Cruce și Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”, tipărită la Craiova în acest an.

Întâlnirea de joi seara a avut două părți: prezentarea propriu-zisă a temei, urmată de un dialog pe baza întrebărilor puse de credincioși.

La final, Preasfințitul Părinte Emilian a transmis binecuvântarea părintească a Chiriarhului locului, și a urat celor prezenți cele de cuviință pentru această perioadă pregătitoare pentru marele praznic al Nașterii Mântuitorului Hristos.

Protos. Iustin Popovici

Galerie foto