| 25 noiembrie 2016

A XIII-a conferinţă, în cadul
    Vineri, 26 noiembrie, de la ora 18,a avut loc cea de-a XIII-a editie din seria de conferinte lunare, denumite "Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche". Parintele prof. Ioan Tulcan a prezentat tema "Importanta teologica si duhovniceasca a Postului Nasterii Domnului". Parintele Ioan Tulcan este preot la Parohia ortodoxa Arad-Centru din anul 1988, intre anii 1990-2014 fiind preot paroh. De asemenea, este cadru didactic al Facultatii de Teologie "Ilarion Felea" din Arad de peste 25 de ani. Dansul este si presedintele Asociatiei parohiale "Calea Mantuirii", care a initiat aceasta serie de conferinte lunare, incepand din 2015.
    Parintele Ioan Tulcan a prezentat celor prezenti importanta Postului Nasterii Domnului, atat dintr-o abordare teologica, cat si dintr-una duhovniceasca. Postul Craciunului ne invata pe noi, crestinii, ca sarbatoarea Nasterii Domnului inseamna implinirea profetiilor mesianice si ca iubirea vesnica a lui Dumnezeu a culminat in istorie prin stralucirea cu putere deasupra pesterii Betleemului. De asemenea  Postul Nasterii Domnului ne mai pune in lumina pedagogia dumnezeiasca manifestata in intreaga Lege a Vechiului Testament, precum si in intreaga creatie, asa cum subliniaza si Sf. Apostol Pavel, cand spune: „Legea ne-a fost pedagog (calauza) spre Hristos, ca sa ne indreptam prin credința”(Galateni 3, 24). Importanta duhovniceasca reiese din roadele dobandite de credinciosi, prin trairea cu folos a acestui post, care sa-i ajute la urcusul duhovnicesc spre mantuire.
    La sfarsitul prelegerii, s-a initiat, ca de obicei,  un dialog cu credinciosii prezenti, care au pus mai multe intrebari referitoare la cele prezentate si au cerut sfaturi pentru parcurgerea cu folos duhovnicesc a postului in care ne aflam. De asemenea, va invitam sa cititi AICI articolul scris de parintele Ioan Tulcan, care dezvolta tema prezentata la aceasta conferinta. 

Galerie foto