17 noiembrie 2021

Ședința membrilor Asociației parohiale „Calea Mântuirii”

Ca urmare a situației epidemiologice din România, când infectarea oamenilor cu virusul Sars Cov 2 a produs atâtea suferințe și chiar decese, din rațiuni de prudență, a făcut imposibilă întâlnirea fizică a membrilor Asociației „Calea Mântuirii”. Astfel, că după o nouă întrerupere a ședințelor bilunare ale acestei Asociații și în urma unei anumite relaxări a acestei situații, s-a reluat ținerea acestor ședințe în seara zilei de 17 noiembrie 2021.

Cu acest prilej, au fost luate în discuție următoarele:

  1. O retrospectivă a activităților Asociației în anul 2021

  2. Reluarea activităților „Școlii duminicale” cu copiii

  3. Analizarea oportunității activităților pregătitoare pentru Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului

  4. Situația medierii prin mijloacele electronice a activităților Asociației.

  5. Activitatea filantropică a Asociației cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun

  6. Diverse

Ad. 1. Deși, în condiții mai speciale, totuși, activitatea Asociației a continuat, deși, cu anumite sincope, datorită condițiilor sanitare, cu care s-a confruntat lumea de astăzi.

A. Așadar, copiii de la Școala duminicală, prin cei care lucrează ca educatori cu ei, și anume: Florina Băbău, Diana Negrea, doctorand Sorin Săplăcan și, prin implicarea părintelui Gabriel Streulea, responsabil din partea parohiei Arad-Centru pentru activitățile cu copiii și tinerii, aceștia au participat, împreună cu alți copii de la parohiile din Arad, la programul festiv de ziua copilului, în data de 1 iunie, la mănăstirea Arad-Gai. De asemenea, a avut loc o „Seara de povești”deosebit de reușită cu actrița Georgiana Popan, apoi, „Seara de Teatru de păpuși”, în colaborare cu Centrul Cultural Arad. Au avut loc activități de pictură pe sticlă organizate de Arhiepiscopia Aradului și la care și-au adus contribuția lor și copiii de la parohia Arad-Centru, urmate de două seri de film, organizate de parohie. Este de amintit și participarea copiilor de la Școala duminicală” la tabăra de la Căsoaia, organizată de Arhiepiscopia Aradului etc.

B. Membrii Asociației parohiale „Calea Mântuirii” au adus un strop de alinare și încurajare la peste 30 de familii nevoiașe, cărora le-au adus în preajma sărbătorii Învierii Domnului daruri, de care aceștia s-au bucurat, în mod deosebit. Dar, ei au adus nu numai daruri materiale, ci și daruri spirituale, prin cuvântul bun și încurajările pe care le-au exprimat celor care au avut nevoie nu numai de cele materiale, ci au fost lipsiți și de darurile spirituale.

Ad. 2. De duminica viitoare, 28 noiembrie 2021, reîncepe activitatea „Școlii duminicale”, prin implicarea educatoarelor: Florina Băbău, Diana Negrea și domnul teolog doctorand Sorin Săplăcan., sperând să atragă la programul educativ-duhovnicesc, cât mai mulți copii.

Ad. 3. Ca în fiecare an, în preajma sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, se dorește a fi pregătit un program religios-cultural cu copiii, dacă împrejurările vor fi favorabile, și copiii vor putea fi prezenți duminica și la programul de pregătire a acestor momente de suflet. Vor fi pregătite câteva colinde, pentru ca să se poată prezenta fie la Vecernie, fie în cadrul Sfintei Liturghii.

Ad. 4. Medierea activităților Asociației. S-a propus de către toți membrii Asociației, ca toate conferințele susținute în cadrul „Serilor duhovnicești de la Catedrala Veche” să poată fi difuzate unui public cât mai larg, prin intermediul paginilor electronice, ca de exemplu, pe You-Tube, precum și a celorlalte activități. Domnii Sorin Săplăcan și Florin Babau, vor inventaria materiale și apoi, le vor urca pe site. De asemenea, vor fi avute în vedere pentru mediatizare și predicile, în acord cu susținătorii acestora, care vor putea fi de folos ascultătorilor.

Ad. 5. Pregătirea ajutoarelor de Crăciun. De mai bine de un deceniu, membrii Asociației „Calea Mântuirii”, prin implicare directă, personală, vizitează peste 30 de familii, cărora le oferă daruri de Crăciun și le aduc vestea cea plină de speranță a Nașterii Mântuitorului lumii. Pachetele ce vor fi distribuite vor conține: pâine, cozonaci, făină, ulei, zahăr, mălai, carne de pasăre, dulciuri etc.

Ad. 6. La acest punct au fost discutate probleme tehnice legate de activitatea Asociației și unele perspective ce vor trebui avute în vedere.

Pr. Ioan Tulcan

Președintele Asociației parohiale „Calea Mântuirii”