5 aprilie 2021

Sub acest generic s-a desfășurat în ziua de 5 aprilie 2021 o nouă ședință a membrilor Asociației parohiale „Calea Mântuirii”, la biroul parohiei ortodoxe române Arad-Centru.

Provocările pandemiei la adresa conștiinței creștine

Această nouă ședință a avut loc, după o întrerupere de câteva săptămâni bune, pricinuită de confruntarea societății românești, inclusiv a credincioșilor, cu pandemia de Covid 19. Aceasta reprezintă o grea încercare la nivel mondial, dar, nu mai puțin și pentru creștini, determinându-i să reflecteze mai profund asupra priorităților din viața lor personală, și asupra dimensiunii spirituale a existenței umane, care are nevoie de mult mai mult, decât de ceea ce credea omul contemporan, că îl poate satisface în aspirațiile lui: concentrarea exclusiv pe lucrurile materiale, asumarea plăcerilor ieftine, concentrarea asupra egoismului ca mod de viață etc.  

Ordinea de zi a acestei ședințe a cuprins următoarele:

  1. Condițiile de reluare a activităților ”Școlii duminicale” de la parohia ortodoxă română Arad-Centru.
  2. Modul de derulare în viitor a ciclului de conferințe intitulat: „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche”.
  3. Organizarea de pelerinaje cu copiii și tinerii, începând cu luna septembrie a.c.
  4. Diversificarea atelierelor de lucru cu copiii.
  5. Tema teologică:  Școala suferinței, prilej de creștere în iubirea de Dumnezeu și de oameni. A fost un fapt evident pentru foarte mulți oameni, că pandemia aceasta, cu care se confruntă întreaga omenire, reprezintă o adevărată școală a suferinței, prin durerile, apăsările, izolarea și lipsa unei ieșiri imediate din această pandemie. Ea a constituit o mare provocare la adresa oamenilor, implicit a credincioșilor. Cu acest prilej s-au înțeles câteva lucruri extrem de importante pentru viața oamenilor:
  1. Existența omului pe pământ conține în ea anumite vulnerabilități, care îi arătă acestuia, că nu este atotputernic și nu-și este suficient sieși. Orice boală poate constitui o grea încercare, iar infectarea cu virusul Sars Cov 2, cu atât mai mult, secerând atâtea vieți omenești. Mulți i-au pierdut pe cei dragi ai lor, răpuși de această boală.
  2. Pentru creștini suferința și boala poate constitui o adevărată școală a răbdării, a autocunoașterii și a unui nou mod relaționare cu Dumnezeu și cu semenii.
  3. Creștinii cunosc din Sfânta Scriptură și din învățătura Bisericii, că ei nu sunt singuri în viață, ci sunt călăuziți mereu de Cel Care a asumat suferința umană și chiar moartea, pentru a le birui și a oferi un nou sens suferinței, vieții și morții.
  4. Cu această conștiință, oamenii se înalță din suferință și încercare a vieții, avându-L pe Iisus Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor – părtaș la viața și suferința umană. Aceasta devine mai ușor de asumat și de depășit, creștinul primind putere și curaj de la Izvorul suprem al puterii și al vieții.