| 22 ianuarie 2016

Pe “Calea Mântuirii” și în 2016

   Asociația Ortodoxă Calea Mântuirii, din cadrul Parohiei Arad-Centru, a tras linie peste anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii, pentru a trece într-o nouă perioadă duhovnicească.

   Activitatea constantă pe tot parcursul anului trecut a fost susținerea grupei de copii de la Catedrala Veche, sub forma unei școli creștine duminicale, îndrumate de Diana Negrea, Anca Prodan, Florina Babău (copii între 4-10 ani), Teodora Matica și Sorin Săplacan (copii între 10-14 ani).

   “Ceea ce Asociația Calea Mântuirii întreprinde în cadrul Parobisericii noastre, este atât un act de credintă, de educație creștină profundă cât și un act de cultură a sufletului și de manifestare plenară a spiritului creștin ortodox, un rol deosebit avându-l împartășirea copiilor la Sfânta Liturghie și educația oferită în cadrul școlii duminicale”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, coordonatorul Asociației Calea Mântuirii.

Grădina cu fapte bune

   Au fost inventariate acțiunile pe care Asociația le-a realizat în această perioadă pentru ca o parte dintre acestea să poată continua într-o dinamică crescandă, dar și pentru găsirea altor căi și mijloace în vedrea diverificării activitătilor educative, crestine și bisericești în anul care tocmai a sosit. Printre activitățile desfășurate anul trecut se pot aminti ajutorarea familiilor nevoiașe, de Paști și de Crăciun, confectionarea a două paturi cu saltele pentru Centrul copiilor distrofici din Arad, renovarea unui grup sanitar din cadrul Spitalului de Pediatrie Arad, colaborarea cu Palatul Copiilor Arad pentru împarțirea de cutii-cadou famililor sărace, precum și participarea copiilor și părinților la evenimentul “Plantăm fapte bune”.

Serbări și pelerinaje

   Din anul 2015 nu au lipsit sebările copiilor de la grupa duminicală, organizate atât cu prilejul sărbătorilor creștin-ortodoxe cât și la celebrarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi, recitalul de poezie eminesciană de la Seminarul Teologic, expozițiile de obiecte decorative realizate de copii, de Paști și de Crăciun, în vederea obținerii de fonduri pentru proiecte caritabile, dar și pelerinajele la Mânăstirea Sfânta Cruce din Oradea și la Schitul Sfânta Parascheva din Bodrogu Vechi. De asemenea, prin grija Asociației, credincioșii pot asculta în direct slujbele de la Catedrala Veche, atât pe calculator cât si pe tabletă sau smartphone, mai multe informații în acest sens găsindu-se pe www.caleamantuirii.ro.

Dar și sfințenie

   La aceste activități se adaugă sedințele bilunare ale Asociației Ortodoxe Calea Mântuirii unde se discută chestiuni organizatorice și se dezbat diferite teme teologice, cât și conferințele “Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche” - un proiect pastoral-misionar dorit a fi in corespondență cu nevoile multiple ale omului contemporan, la care sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși. Seria acestor conferințe a fost deschisă, în mai, anul trecut, de către Înaltpreasfințitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a abordat tema “Darurile Rusaliilor”.

   Au mai susținut conferințe preacucernicul părinte Flavius Petcuț, protopop al Aradului, care a vorbit despre sfințenie, părintele Teodor Pavel care a dezbătut despre cuvântul și valoarea acestuia pentru lumea de azi, precum și părintele prof. dr. Cristinel Ioja, care a vorbit despre sensul sărbătorii, într-o lume secularizată. Conferințele, moderate de pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan și pr. paroh Traian Micoroi, reprezintă totodată un act de cinstire a evenimentului implinirii a 150 de ani de la tarnosirea Catedralei Vechi (1865-2015). Așa cum spunea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, rememorarea tuturor acestor activități ale Asociației Ortodoxe Calea Mântuirii “înseamnă pentru noi toți o încurajare de a împlini lucrarea misionară a Bisericii și în anul 2016.

   Le amintim pe toate acestea acum, la început de nou an, nu spre laudă, pentru că oricum am facut mult prea puțin față de cât era necesar să facem, dar le amintim pentru ca să însemne pentru noi toți și pentru copii o încurajare de a merge mai departe și , în acelasi timp, poate și o stimulare a altora, de la alte parohii, care vor dori sa împlinească această lucrare misionară a Bisericii în vremea noastră”.

Manuela Codrean

 

Cronologic, in anul 2015 activitatile Asociatiei au fost urmatoarele:

Ianuarie

- la serbarea scolara organizata la Seminarul Teologic Ortodox Arad, au participat si cativa dintre copiii de la grupa noastra duminicala, recitand poezii de Mihai Eminescu.

Aprilie

- serbarea copiilor, de Pasti .

- ajutor pentru persone nevoiase din parohie .

- expozitie obiecte decorative realizate de copii.

- posibilitatea de a urmari Sfanta Liturghie si alte slujbe importante de la Catedrala Veche , audio - live pe internet.

- colaborare cu Palatul copiilor, pentru impartire cutii-cadou.

Mai

- conferinta "Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche", prima editie. Invitat: IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, tema: Darurile Rusaliilor.

Iunie

- pelerinaj cu copiii la manastirea Sfanta Cruce din Oradea, iar apoi vizita la Gradina zoologica Oradea.

- conferinta "Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche", editia a doua. Invitat: parintele protopop Flavius Petcut, tema:Despre sfintenie astazi.

- renovarea unui corp sanitar din cadrul Spitalului de pediatrie Arad.

August

- confectionarea a doua paturi cu saltele,  pentru centrul copiilor distrofici din Arad.

Octombrie

- participarea grupei de copii la evenimentele organizate cu prilejul sarbatoririi a 150 de ani de la tarnosirea Catedralei Vechi, prin sceneta „Sufletul de copil între bine şi rău” .

- conferinta "Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche", editia a treia. Invitat: parintele Teodor Pavel, tema: Valoarea cuvantului pentru lumea de azi.
- pelerinaj cu copiii la schitul Sfanta Parascheva din Bodrogu Vechi si vizita la Ferma de bivoli din Pecica .

Noiembrie

- participarea copiilor la actiunea "Plantam fapte bune".

- conferinta "Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche", editia a patra. Invitat: parintele Cristinel Ioja, tema: Sensul sarbatorii. Crestini intr-o lume secularizata.

Decembrie

- serbarea copiilor, de Craciun .

- ajutor pentru persone nevoiase din parohie .

- expozitie obiecte decorative realizate de copii.

De asemenea, amintim:

- activitatea duminicala cu grupele de copii, mai putin in vacanta de vara.
- sedintele asociatiei, organizate bi-lunar, unde se discuta chestiunile organizatorice, dar se si abordeaza si comenteaza diferite teme teologice.

- gestionarea continutului pentru site-urile www.catedralaveche.ro (site-ul Parohiei) si www.caleamantuirii.ro (site-ul Asociatiei).

Galerie foto