21 mai 2019

Dinamica misionară ortodoxă în comuniunea Bisericii

O nouă ședință a membrilor Asociației parohiale „Calea Mântuirii”

Sub acest generic, a avut loc, marți, 21 mai 2019, la orele 19, la sediul parohiei ortodoxe române Arad-Centru, ședința bilunară a membrilor Asociației „Calea Mântuirii”, prezidată de președintele acesteia, pr. prof. dr. Ioan Tulcan.

De fiecare dată, aceste ședințe se desfășoară sub o anumită temă, care coordonează ordinea de zi a ședinței și dezbaterile pe marginea acesteia. Astfel, de această dată, s-au discutat mai multe puncte aflate pe ordinea de zi, dintre care pot fi amintite următoarele:

1. Evaluarea pelerinajului copiilor de la ”Școala duminicală”, ce a avut loc în zilele de 11-12 mai a.c. la mănăstirea Crișan. Cu acest prilej, copiii au vizitat pe lângă mănăstirea Crișan, unde au participat la Sfânta Liturghie în ziua de duminică 12 mai a.c., mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, gorunul lui Horea, cimitirul eroilor etc.

2. Expoziția cu obiecte confecționate de acești copii în prima zi de Sf. Paști. Cu acest prilej, copiii au primit donații din partea credincioșilor, ca urmare a obiectelor oferite, adunându-se suma de 900 de lei, sumă cu care vor dori să ajute o fetiță bolnavă de cancer.

3. Implicarea corului copiilor de la „Școala duminicală” în contextul celebrării Centenarului corului „Armonia”(1919-2019) al catedralei vechi, în ziua de vineri 24 mai, când vor prezenta câteva piese religioase.

4. Câteva priorități ale Asociației  în săptămânile următoare: a). editarea unor broșuri, pliante, cărți de difuzare a credinței și valorilor Ortodoxiei pentru lumea de astăzi; b). aplicație teologico-misionară pe mobil intitulată: „Calea Mântuirii”, care să cuprindă sfaturi practice de ordin religios-duhovnicesc oferite credincioșilor, rugăciuni, rânduieli bisericești etc.

5. Conferința viitoare intitulată: Altarul, strana și cafasul – parteneri ai dialogului liturgic, din cadrul „Serile duhovnicești de la Catedrala veche” susținută de P.C. Părinte  Arhidiacon Dr. Tiberiu Ardelean, în seara zilei de vineri, 31 mai a.c., orele 19,  în sala festivă a parohiei Arad-Centru.

6. Tema teologică: troparul Sf. Paști: Hristos a înviat și salutul pascal: semnificații teologice și misionare. La fiecare ședință a acestei Asociații, se discută câte o temă teologico-misioanră de mare actualitate pentru viața Bisericii  și a credincioșilor.

7. Diverse.

În concluzie, această ședință a avut în centrul ei importanța misionară a activității copiilor în Biserică, precum și manifestarea credinței, a lucrării și a misiunii creștine ortodoxe în comuniunea Bisericii.

I.T.   

Galerie foto