| 3 martie 2020

Gustați și vedeți, că bun este Domnul!

    Sub această temă a avut loc în ziua de marți, 3 martie 2020, o nouă ședință a membrilor Asociației Parohiale „Calea Mântuirii” în biroul parohiei ortodoxe române Arad-Centru. Așa cum am precizat de mai multe ori, această ședință are loc de două ori pe lună, în afara lunilor de vacanță, când membrii acestei Asociații dezbat unele probleme ce privesc activitățile curente ale acesteia, precum și câte o temă teologico-pastoral- misionară, ce preocupă atât pe membrii Asociației, cât și pe ceilalți credincioși. Membrii Asociației vin la aceste ședințe de multe ori, cu întrebări, nedumeriri, sugestii, pe care le rețin din conversațiile pe care le au cu semenii lor, în majoritate creștini ortodocși, și care sunt preocupați de unele teme religioase precise, de probleme actuale ale vieții duhovnicești a credincioșilor, sau, de unele aspecte ale impactului Bisericii în societatea românească de astăzi.

    Spre a exemplifica cele de mai sus, la întrebările membrilor Asociației, și, nu numai ale lor, aproape un an de zile, am prezentat și discutat împreună broșura publicată de Patriarhia Română, cu privire la Sinodul Panortodox din Creta din iunie 2016, analizând și reținând explicațiile clare și pertinente ce s-au oferit acolo cu privire la sinodalitatea Bisericii Ortodoxe și cu referire la unele aspecte ce au putut fi considerate de unii, mai puțin familiarizați cu Teologia, și care se hrănesc doar cu clișee,  mai puțin clare, ori chiar controversate.

    În cadrul ședinței acesteia, au fost puse întrebări în contextul apariției acestei boli infecțioase cu coronavirus, care a ajuns și în România, de câteva săptămâni, și cum trebuie să ne raportăm noi preoții și credincioșii ortodocși, în contextul acestei noi amenințări la sănătatea publică. Mulți dintre cei prezenți au fost la curent cu dezbaterile din spațiul public cu privire la răspândirea acestei boli, dar, și cu precizările venite din partea autorităților publice, precum și cu cele venite din partea Patriarhiei Române și din Cuvântul Pastoral al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

    Din cele discutate în cadrul ședinței s-au reținut mai multe aspecte, și anume:

1. Trebuie respectate regulile de igienă personală, mediatizate, fapt, valabil nu numai în aceste zile, ci în întreaga viață a unui om.

2. Din punct de vedere religios, duhovnicesc, s-a subliniat faptul, că se cuvine să participăm la sfintele slujbe, și, îndeosebi, la Sfânta Liturghie, (dacă suntem răciți, cu viroze respiratorii, să rămâne acasă în duh de rugăciune), cu credință și evlavie, cu râvnă sfântă și cu multă rugăciune.  

 3. Participarea la Sfânta Liturghie se împlinește prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. Această Taină nu este spre îmbolnăvire, ci, dimpotrivă, spre sănătatea trupului și a sufletului, așa cum ne rugăm, după împărtășire: „Să-mi fie mie, împărtășirea aceasta spre bucurie, spre sănătate și spre mântuire...”

  4. Mai ales, acum, în timpul Postului Mare, credincioșii ortodocși trebuie să fie mesageri ai rugăciunii, credinței, speranței, împăcării și iubirii, într-o lume, ce parcă nu mai dorește să cunoască și să trăiască aceste valori.

   5. Numai gustând și văzând, că este bun Domnul euharistic, credincioșii se pot îmbogăți prin lumina lui Hristos, care luminează tuturor, așa cum auzim în aceste săptămâni la Liturghia Darurilor celor mai înainte sfințite.

   În afara temei teologice, în cadrul acestei ședințe au mai fost abordate și altele : darurile făcute de copiii de la Școala duminicală, pentru Centrul de copii, „Ghiocelul” de pe str. Tudor Vladimirescu, daruri făcute din donațiile primite de la credincioși, în urma expoziției de lucrări executate și pregătite de copii, cu ocazia Crăciunului 2019. Suma obținută de copii atunci a fost de 1150 Ron, sumă la care s-au adăugat și contribuțiile benevole ale  membrilor Asociației, pentru a se ajunge la suma de aproape 2000 de lei, în acest scop caritabil.

    De asemenea, au fost reținute eforturile ce trebuie întreprinse în viitor, pentru pregătirea tuturor conferințelor deja susținute în cadrul „Serilor duhovnicești de la Catedrala Veche”, pentru a fi tipărite într-un al doilea volum al acestora (a XL-a ediție a acestor conferințe a avut loc în ziua de vineri, 28 februarie 2020).

    Prioritățile imediate ale activităților Asociației au reținut, și acum, atenția celor care au participat la această ședință.

     Pentru viitor, se așteaptă noi impulsuri, pentru o activitate tot mai benefică pentru Biserică și pentru credincioși. 

 I. T.

Galerie foto