Duminică | 2 iunie 2019 19:00

Pitici, zâne, un leu fioros, duhovnici și zâmbete de copii, din sacul cu povești al Giorgianei Popan, îngânate de acordurile Ilincăi Sârbu

Seara cu povești duhovnicești

„Muncă, muncă, cât îi ziua de lungă!”. Despre acest lucru, s-a plâns bătrânica Buni –Tuni, în fața publicului, mic și mare, venit duminică seara, în curtea de la Catedrala Veche Arad, să asculte poveștile Giorgianei Popan. Lacrimile bunicuței au fost șterse de Zâna Farfurioară, Piticul Măturică, Piticul Tricotel și Piticul Păturică. Cu toții s-au oferit să facă toată treaba în locul ei, dar, ca orice oaspeți binevoitori, nu au mai vrut să plece așa ușor. Noroc cu Piticul Înțelepciune care a sfătuit-o să nu se mai plângă și astfel și-a recăpătat liniștea.  Pe avarul domn Gostopolis   era să-l omoare dragostea de bani și de aur, dar Sorinel și prietenii lui l-au salvat, prin intermediul rugăciunii. Părinții și copiii de la Grupa Duminicală au ascultat și povestea unui împărat tânăr care nu știa ce e bine și rău în viață. Răspunsul cel mai bun a fost dat de duhovnicul din deal care i-a spus că limba poate și să ucidă și să învie sufletele. 

Un alt exemplu pentru copii a fost comportamentul unui leu care a suferit nedreptatea celor din jur, din multă smerenie. Această istorioară este adevărată și este legată de viața părintelui Gherasim de la Mânăstirea Iordan.

Poveștile Giorgianei, la care părinții și copiii au participat activ, devenind ei înșiși personaje, au fost completate de vioara Ilincăi Sârbu, ale cărei acorduri au răsunat în curtea Catedralei. Acestea s-au încheiat cu jocuri cu mingea, sfoara și cercul, la final cei mici îndulcindu-se cu căpșuni.

Tot duminică 2 iunie, la prânz, copiii de la Grupa Duminicală au fost sărbătoriți la pizza și au primit un tort surpriză (pregătit cu drag de Diana Negrea), cadou pentru Ziua Copilului. Toate aceste activități au fost susținute de Asociația Calea Mântuirii, prezidată de pr. Ioan Tulcan, și de Parohia Arad Centru, prin grija părintelui paroh Traian Micoroi. Grupa Duminicală este coordonată de Florina Babau, Anca Prodan, Diana Negrea și Sorin Gheorghe Săplăcan.

 

Manuela Codrean

Galerie foto