20 decembrie 2019 18:00

Concert de colinde „La Portița Raiului”

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită, vineri 20 decembrie, de Corul de Copii „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Catedrala Veche Arad, în cadrul Concertului de colinde „La Portița Raiului”. Manifestarea a avut loc în sala de festivități de la Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și în prezența părintelui paroh Traian Micoroi,  a pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, a arhid. Lect. Univ dr. Tiberiu Ardelean, a credincioșilor și părinților bunicilor și rudelor copiilor.

Sub îndrumarea teologului Sorin Gheorghe Săplăcan, copii, îmbrăcați în port popular au interpretat în prima parte a concertului sceneta „Veste bună vă vestim” și au cântat: „Gazde mari”, „Doamne a Tale cuvinte”, „Moș Crăciun”, „Astăzi s-a născut Hristos”. În partea a doua a avut loc un concert folcloric tradițional de colinde cu duba de pe valea Mureșului: „Strigătura dubașilor”, „Ia sculați voi boieri mari” , „La portița Raiului”, „Mândru-i cerul”, „Strigătura colacului” și „Mulțumim la gazda nost`”. Așa cum spunea părintele Ioan Tulcan „copiii îi reprezintă pe îngeri ca vestitori ai Nașterii Mântuitorului. Programul corului de copii rezonează cu Anul omagial al satului românesc, reiterează bucuria colindului de altădată care întărea relațiile sociale din comunitate. Toate gravitau în jurul bisericii atunci ca și acum”.

Concertul din acest an a reînviat în conștiința credincioșilor duba, instrumentul cu care se colinda altădată. Copiii au bătut tare în dubele, făcute din piele de capră, pentru a fi auziți de gazde și omeniți cum se cuvine: „Adă nană tăt slănină, / Că dubași-s prin grădină, Adă nană tăt cârnaț/ Că dubași-s pă târnaț”. Astfel Strigătura dubelor și a colacului precum  și scenetele inserate în program au reînoit colindul arhaic de la sat.  

Colindătorii au primit în dar cărți, dulciuri și bani din partea Asociației Calea Mântuirii, prezidată de prof. univ. dr Ioan Tulcan și a Parohiei Ortodoxe Române Arad-Centru, prin grija părintelui paroh Traian Micoroi.
           

Manuela Codrean

 

Galerie foto