17 December 2024 11:00

În ziua de 17 decembrie 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit susținerea publică a trei proiecte de cercetare doctorală. Una dintre tezele de doctorat, intitulată „Aspecte eshatologice fundamentale în iconografia ortodoxă”, a fost elaborată de unul dintre membri Asociației „Calea Mântuirii”, doctorandul Sorin Gheorghe Săplăcan, sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, președintele asociației noastre.

Teză de doctorat susținută de unul din membri Asociației „Calea Mântuirii”

Alături de coordonatori, din Comisiile de doctorat au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristian Sonea (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), Pr. Conf. Univ. Dr. Ciprian Iulian Toroczkai (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad), și Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad), Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Arad.

La manifestare au luat parte profesori ai Facultății, familia, membri ai asociației, profesori și colegi de serviciu, prieteni și apropiați ai candidatului.

În deschiderea evenimentului, Președintele Comisiei, Părintele profesor Lucian Farcașiu a dat cuvântul candidatului pentru a prezenta pe scurt teza elaborată și concluziile acesteia. Aceasta cuprinde o introducere, și patru capitole. După explicarea alegerii temei, dragostea fașă de icoane și cutarea învățăturii reliefate de aceasta, au fost prezentate pe scurt capitolele. În capitolul I, Premisele teologice ale icoanei, se prezintă înțelesul terminologiei în ce privește etimologia cuvântului icoană, noțiunea, felurile și închinarea care se dă ei. Apoi este prezentată pe scurt originea și dezvoltarea icoanei din punct de vedere istoric, temeiurile pictării ei din punct de vedere biblic și patristic. Capitolul doi prezintă dimensiunea eshatologică în icoanele ortodoxe ale Mântuitorului, Maicii Domnului și Sfinților, unde au fost analizate cele mai importante icoane.

Capitolul al III-lea este o prezentarea a mesajul icoanei ca vedere eshatologică în societatea imaginilor de astăzi fiind accentuate răspunsurile la probleme contemporane în pictarea și cinstirea icoanelor, imaginile secularizate din timpurile noastre, problemele puse de digitalizarea și noile medii larg răspândite astăzi, realul și virtualul și răspunsurile icoanei la aceste provocări. Ultimul capitol aduce în atenție mesajul iconografiei bisericilor de lemn din județul Arad ca vedere eshatologică în societatea imaginilor.

După prezentarea cercetării, fiecare membru al comisiei și-a prezentat referatul cu privire la teza de doctorat, aducând sugestii constructive pentru îmbunătățirea lucrării în vederea publicării ulterioare.

După sesiunea de întrebări, comisia a deliberat pentru acordarea candidatului titlului de doctor în teologie.

Părintele decan, Cristinel Ioja, a apreciat laudativ buna implicare a candidatului în activitatea bisericească, precum și în elaborarea acestei lucrări științifice.

La final s-au adus mulțumiri din partea candidatului pentru tot ajutorul, sprijinul, sfaturile și susținerea în elaborarea tezei de doctorat, primit din partea lui Dumnezeu, a familiei, a comisiei de îndrumare, a Părintelui coordonator Ioan Tulcan, a Părintelui Decan Cristinel Ioja, a comisiei pentru susținerea publică a tezei, tuturor profesorilor de la facultate, a duhovnicului candidatului, Pr. Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu de la facultate, tuturor colegilor și prietenilor.

La final toți cei trei candidați au depus jurământul înaintea lui Dumnezeu și a membrilor comisiei, slujba fiind oficiată de Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr.

 

Florin Babău

Galerie foto