Vineri | 16 noiembrie 2018 17:00

Aniversarea a 10 ani de activitate a Asociației ”Calea Mântuirii”

În seara zilei de 16 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la programul organizat cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea Asociației Ortodoxe ,,Calea Mântuirii”, care funcționează pe lângă Parohia Ortodoxă Arad-Centru (Catedrala Veche).

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului şi prin directa implicare şi îndrumare a președintelui asociației Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, cu ajutorul membrilor asociației și cu sprijinul Părintelui paroh Traian-Ioan Micoroi,

            Începând cu orele 17.00 a fost oficiată slujba Vecerniei la finalul căreia s-a săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru ajutorul lui Dumnezeu față de activitățile asociației. În continuare Pr. Ioan Tulcan a prezentat pe scurt activitățile asociației. Unul dintre principalele obiective ale asociației este  atragerea copiilor și a tinerilor la sfintele slujbe ale Bisericii, prin intermediul școlii duminicale și grupului coral. Apropierea copiilor de biserică s-a concretizat prin „Școala duminicală”, desfășurată în sala de cor a parohiei unde micii credincioși, între 3 ani și 14 ani, participă la activități religioase, coordonați de Florina Babău, Anca Prodan și Diana Negrea. Cei mari desfășoară cateheze sub povățuirea teologului Sorin Gheorghe Săplăcan. Astfel, după 10 ani de activitate, la aceste programe iau parte, în fiecare duminică numeroși copii și tineri. „Înainte de sărbătoarea Crăciunului și a Sfintelor Paști, copiii de la Școala duminicală oferă credincioșilor un program religios și cultural-artistic, pentru a prefața apropierea marilor sărbători creștine. De asemenea Asociația organizează, periodic, pelerinaje la mănăstiri și biserici cu copiii și tinerii, pentru ca aceștia să poată cunoaște mai bine și țara și tezaurul ei de credință, artă și cultură”, a precizat Părintele Ioan Tulcan.

O altă preocupare a Asociației Ortodoxe „Calea Mântuirii” a fost editarea unor lucrări având conținut teologic, cultural și pastoral-misionar. Până acum a fost editată Explicarea Sfintei Liturghii, în patru ediții. Membrii asociației au inițiat realizarea unor parteneriate educative la Colegiul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” și o serie de activități filantropice la care și-au adus contribuția și preoții slujitori ai parohiei Arad-Centru. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, a fost inițiat încă din anul 2015, ciclul de conferințe lunare, intitulat „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche”, care a ajuns la a XXX-a întâlnire. Prin contribuțiile materiale și financiare personale ale membrilor și prin donațiile unor enoriași generoși, Asociația „Calea Mântuirii” continuă să desfășoare activități culturale și pastoral-misionare, așteptând cu bucurie și pe alți credincioși să i se alăture în demersul ei mântuitor.

În continuare grupa duminicală de copii, îndrumată de doamnele Florina Babău și Anca Prodan împreună cu grupul coral de copii „Sfântul Ioan Botezătorul”, coordonat de Sorin Gheorghe Săplăcan, au prezentat un program religios și cultural-artistic conținând poezii, rugăciuni, pricesne și cântece religioase, în semn de recunoștință față de toți acești ani de bucurie duhovnicească. În prezența preoților slujitori de la Catedrala Veche, Pr. Paroh Traian Micoroi, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad, Pr. Protopop Flavius Petcuț, Pr. Teodor Pavel, Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, Arhid. Mircea Proteasa și Diac. Viorel Herlo,   a membrilor asociației, a credincioșilor și a părinților copiilor, Preasfințitul părinte Emilian Crișanul, a menționat în cuvântarea sa faptul că „inima asociației bate prin acești copii care îi însoțesc pe părinți pe Calea Mântuirii, a Adevărului și a Vieții, care este Mântuitorul nostru Iisus Hristos”. Pentru strădania lor, membrii Asociației „Calea Mântuirii” au fost felicitați, iar copiii au fost răsplătiți cu cărți iar la final s-a oferit o gustare la care au fost invitați toți cei prezenți.

Manuela Codrean

Galerie foto